Wordt Industrie 4.0 omarmd in het MKB?

Wordt Industrie 4.0 omarmd in het MKB?
 

Industrie 4.0 enquête: onbekendheid vertraagt adoptie


De belofte van Industrie 4.0 voor het Nederlandse MKB is groot. Organisaties die de verandering omarmen kunnen sneller innoveren en krijgen meer ruimte om ambities te verwezenlijken. Maar wordt Industrie 4.0 omarmd door het MKB? Wij voerden een enquête uit en delen hier de eerste resultaten. 

 

Wat wordt er reeds gebruikt in het MBK?

Image

Bij de meeste respondenten wordt al (deels) gewerkt met ontwikkelingen die Industrie 4.0 typeren. Artificiële Intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT) voeren de lijst aan. Praktische toepasbaarheid en aantoonbare meerwaarde motiveren de keuze voor technologie.

 • Met behulp van Kunstmatige of Artificiële Intelligentie (AI) kunnen apparaten (zelfstandig) leren en beslissingen nemen. Door te reageren op data of sensormetingen kan op de omgeving gereageerd worden.
 • Hoeveel eenvoudiger wordt planning als machines zelf kunnen melden dat ze beschikbaar zijn of onderhoud nodig hebben? Internet of Things (IoT) gebruikt sensoren om machinebeheer te vereenvoudigen.

Zien bedrijven het als een kans of bedreiging?

Image

‘Achterblijvend leiderschap’ en ‘gebrek aan kennis over de voordelen’ worden het meest genoemd als bedreigingen voor de adoptie van Industrie 4.0. Daarnaast geven respondenten aan dat de volgende factoren een belangrijke rol spelen:

 • De wereld begint net te ontdekken wat Industrie 4.0 is.
 • Wetgeving loopt achter bij de snelle ontwikkelingen en mogelijkheden, met name als het gaat om privacy en ethiek.
 • De mate van technologische adoptie verschilt enorm van branche tot branche.
 • Het containerbegrip 'Industrie 4.0' is verwarrend en verhult wat het kan betekenen voor organisaties.

Welke bezwaren hebben de bedrijven?

  Image

  In het MKB is de adoptie van Industrie 4.0 nog niet erg groot. Opvallend genoeg liggen de meeste bezwaren tegen toepassing niet op het technische vlak. De drie belangrijkste hindernissen voor Industrie 4.0 zijn:

  • Het kennisniveau van medewerkers verhindert dat de technologie wordt toegepast en staat acceptatie van vernieuwing in de weg.
  • Het is onduidelijk hoe snel investeringen in nieuwe technologie terugverdiend kunnen worden.
  • De mogelijkheden en toepasbaarheid van Industrie 4.0 zijn nog onvoldoende duidelijk.

  De resultaten van het onderzoek

  Direct aan de slag met Industrie 4.0?

  Wilt u meer doen met Industrie 4.0 binnen uw organisatie en zoekt u een goed begin? Doorloop de onderstaande stappen om de transformatie in gang te zetten. Zoekt u iemand om met u mee te denken? Neem contact met ons op. Wij staan voor u klaar.


  Aangesloten consumenten, met op maat gemaakte ervaringen

  Voorbij zijn de dagen van de productie van een product als de oplossing voor miljoenen consumenten. Bij de gedachte van het aanpassen van een miljoen producten voor een miljoen consumenten sloeg de angst direct toe bij elk bedrijf. De kosten en de tijd waren onmogelijk. Nu is het net zo efficiënt om producten op maat te produceren dan het is om batches te produceren. Waarom? omdat nu u de efficiency van massaaanpassing kunt combineren terwijl het leveren van een echt uniek product aan consumenten op dichtbijgelegen individueel niveau komt te liggen.

  Beter geïnformeerde werknemers

  Naast verbinding met de klanten zijn de werknemers die in verbinding staan met de informatie vanuit deze klanten belangrijker geworden. Werknemers zijn tot meer in staat wanneer ze rechtstreeks toegang krijgen tot de informatie die ze het meest nodig hebben. Nieuwe tools maken het gemakkelijk voor medewerkers om toegang tot alles wat ze nodig hebben, overal, met behulp van het apparaat van hun keuze.

  Geoptimaliseerde productie

  De nieuwe technologie heeft snelle verandering in productie een werkelijkheid gemaakt. Aangezien de consumenten hun mentaliteit naar producten en hun vraag verschuiven, kan de productie dynamisch worden aangepast om deze vraag te volgen. Vanuit de assemblagelijn, kunnen inzichten worden benaderd in real time. Lange tijd, waren dit soort sensoren alleen beschikbaar voor de grotere fabrikanten en bedrijven die de tijd en geld om ze te gebruiken had. Nu kunnen, bedrijven, organisaties en fabrikanten van alle maten profiteren van deze tools.

  Communicerende apparaten en machines

  Voertuigen die hun eigen verbruik kunnen volgen en de gezondheid van de motor, productiemachines die kunnen voorspellen wanneer ze gaan falen en wanner onderhoud nodig is. Deze revolutionaire producten kunnen mogelijk miljoenen euro’s per jaar besparen fabrikanten en bedrijven. Ze kunnen ook nieuwe en verbeterde producten voortbrengen dankzij de gegevens die verzameld.

  Wilt u sneller innoveren en slimmer concurreren ?

  De belofte van Industrie 4.0 is groot, maar hoe maak je die waar? Dat is eenvoudiger dan u denkt! Neem contact op met EasyStep2. Wij laten u graag zien hoe onze oplossingen het verschil maken, rekenen mee wat ze opleveren en helpen uw mensen wennen aan de nieuwe manier van werken. 

  Neem contact op om uw ambities te verwezenlijken

  Zoek de verbinding met Industrie 4.0