Je bent al begonnen met Industrie 4.0! Nu nog een plan…

Je bent al begonnen met Industrie 4.0! Nu nog een plan….

Op uitnodiging van Microsoft hebben wij onze eerste klantendag in het Customer Experience Center in Amsterdam georganiseerd. Voor ons een uitgelezen kans om in een inspirerende en innovatieve omgeving met ondernemers over de praktijk te praten.

Onze conclusie: je bent al begonnen met Industrie 4.0. Nu nog een plan!

Vraag naar uitdagingen in de productie en groothandel en je krijgt als antwoord ‘personeel vinden en vasthouden’. Je kan een machine volplakken met stickers, instructieschermen monteren, introductiecursussen geven en handscanners upgraden, maar als de motivatie ontbreekt, blijft het resultaat beperkt of zelfs uit.


Industrie 4.0 gaat om mensen

Scanners, Shop Floor Control en doorlopend leren zijn aspecten van Industrie 4.0. Maar mensen vormen de kern. Zelfs met de beste handscanner gaat het mis als er fouten gemaakt worden. Maar waarom maken mensen fouten? Hoe kun je daarop inspelen? Worden waarschuwingen bijvoorbeeld genegeerd uit onwil, door tijdgebrek of is er een andere reden? 

Servers naar de cloud
monitoring

Omdenken

Industrie 4.0 vertaalt problemen in oplossingen door ‘om te denken’. Zo veel mogelijk met bestaande middelen net een stap verder te komen. Neem camera’s als voorbeeld. Ze hangen ter hoogte van de lopende band om vulniveaus te meten of afwijkingen te detecteren. Ze hangen aan het het plafond om, al dan niet met bewegingsdetectie, in de gaten te houden wie er in- en uitloopt. Stel dat we die twee mogelijkheden combineren, wat kunnen we dan bereiken?

Industrie 4.0 vertaalt problemen in oplossingen door zo veel mogelijk met bestaande middelen net een stap verder te komen.

Veilig werken bevorderen met camera’s

Microsoft gaf als voorbeeld een bedrijf dat camera’s inzet om risicozones op de werkvloer in de gaten te houden. Legt iemand een pallet of steekwagen op een plaats waar die niet thuishoort, dan gaat er een signaal af bij de veiligheidsadviseur. Die kan direct en gericht ingrijpen. Resultaat: een potentieel gevaarlijke situatie wordt zo snel opgelost dat de veroorzaker ter plekke op de veiligheidsinstructies gewezen kan worden.

cognitive recognition

smart apps

Beter en sneller werken

Dit is een voorbeeld waarin cameratoezicht en real-time beeldanalyse (cognitive recognition) gecombineerd worden. Door om te denken kan de veiligheidsadviseur beter en sneller werken. De werkvloer wordt scherper in het oog gehouden, de veiligheid gaat omhoog en er blijft tijd over om andere zaken te regelen. Dat is waar Industrie 4.0 om draait. Zo veel mogelijk met bestaande middelen meer bereiken.

Iedereen is al begonnen met Industrie 4.0, maar nog niet iedereen is zich daarvan bewust. Een gemiste kans. Zonder onderliggend plan leveren investeringen niet het maximale op.

Gedeelde pijnpunten

De brainstormsessies in de middag waren het hoogtepunt van de klantendag. In kleinere groepen konden de aanwezigen problemen neerleggen en gezamenlijk over oplossingen nadenken. Gedeelde pijnpunten zoals de kwaliteitscontrole bij ontvangst van goederen, een veelvoud van hard- en softwareoplossingen in de organisatie en producttracering in het warehouse kwamen naar voren.

Brainstormen over Industrie 4.0

Brainstormen, omdenken en de praktijk

Brainstormen, omdenken en de praktijk

Uit één dag brainstormen en omdenken kwamen herkenbare scenario’s en mogelijk interessante oplossingen. Dankzij de inzet van TechData en de gastvrijheid van Microsoft konden we ons laten inspireren door een innovatieve omgeving. Overigens kwamen ook in het Experience Center theorie en praktijk elkaar direct tegen. De eerste vraag uit het publiek: "Mooi zo’n reparatie op afstand, maar wie is er aansprakelijk? De persoon die de Hololens draagt of degene die hem aanstuurt?"

 

Over vier maanden meer!

De eerste klantendag van EasyStep2 was een groot succes. Wij hebben met de aanwezigen afgesproken om elkaar over vier maanden opnieuw te ontmoeten en te kijken hoe de we de inspiratie vertaald hebben naar de praktijk. Wil je bij ons aanschuiven en meedenken?

Neem contact op en we reserveren een plaats.